Op haar 26e hoorde Holly Butcher dat ze een kwaadaardige vorm van kanker had. Ze begon steeds vaker over de dood na te denken en besloot een laatste brief te schrijven. Ze plaatste haar hartverscheurende brief 24 uur voor haar overlijden op haar Facebookpagina. Over heel de wereld worden iedereen geraakt door Holly’s woorden.

Er zitten zulke wijze levenslessen in het bericht van Holly. Met tranen in mijn ogen heb ik het gelezen. Laat je inspireren en volg vooral haar adviezen op!

“Het is iets raars, om te beseffen en te accepteren dat je zal sterven op 26-jarige leeftijd. Het is iets wat je niet kunt negeren. De dagen gaan voorbij en je verwacht dat ze blijven komen, tot het onverwachte gebeurt. Ik heb altijd gedacht dat ik oud zou worden, met rimpeltjes en grijs haar, vooral veroorzaakt door de vele kindjes die ik gedacht had te krijgen met de liefde van mijn leven. Ik wil dat zo hard, dat het pijn doet.

That’s life. Het is broos, waardevol en onvoorspelbaar, en elke dag is een geschenk, geen vanzelfsprekendheid.

Ik ben nu 27. Ik wil nog niet gaan. Ik hou van mijn leven, ik ben gelukkig… Dat heb ik te danken aan mijn dierbaren. Maar ik heb er geen controle over.

Ik ben deze brief niet begonnen te schrijven omdat ik vrees heb. We zijn vaak onwetend over de onvermijdelijkheid van de dood. Behalve wanneer ik er over wil spreken, dan wordt het gezien als een taboe onderwerp, alsof het nooit met één van ons zal gebeuren. Dat is lastig. Ik wil gewoon dat mensen stoppen met zich zorgen te maken over de kleine, betekenisloze dingen in het leven, en proberen te onthouden dat we allen hetzelfde lot te wachten staan. Zorg er daarom voor dat je je tijd waardevol en geweldig kunt maken, en laat de bullshit achterwege.

Ik heb heel wat gedachten geformuleerd hieronder, aangezien ik veel tijd heb gehad om na te denken de afgelopen maanden. En natuurlijk gebeurt dat ’s nachts wanneer ik probeer te slapen! Die tijden waarop je je zorgen maakt over belachelijke dingen (iets wat ik opgemerkt heb de afgelopen tijd), denk dan gewoon aan iemand die echt een probleem heeft.

Wees dankbaar dat je maar kleine zorgen hebt, en ga verder met je leven. Het is oké om te erkennen dat iets vervelend is, maar probeer het los te laten, zodat je andermans dag niet negatief beïnvloedt.
Als je dat doet, ga dan naar buiten, neem een diepe ademhaling van die frisse Australische lucht op in je longen, kijk naar de blauwe hemel en hoe groen de bomen zijn, het is zooooo mooi. Bedenk hoe gezegend je mag zijn dat je dat kunt – ademen.

Misschien zat je vast in een vervelende file vandaag, of heb je slecht geslapen want je prachtige baby’s hebben je wakker gehouden, of heeft je kapster je haar te kort geknipt. Of er zit een scheurtje in je nieuwe nagels, zijn je borsten te klein, of heb je putjes in je billen en is je buikje niet strak.

Laat al die onzin verdwijnen… Ik beloof je dat je er niet aan zult denken wanneer het jouw tijd is om te gaan. Het is allemaal ZO onbelangrijk wanneer je naar het leven kijkt als een geheel. Ik zie mijn lichaam kapot gaan voor m’n ogen, en er is niets dat ik kan doen. Ik wou dat ik nog een verjaardag kon vieren, of nog eens Kerstmis met de familie, of nog een dag langer met mijn vriend en onze hond. Nog 1 dag.

Ik hoor mensen klagen over hoe vreselijk hun werk is, en hoe lastig het is om te sporten. Wees dankbaar dat je dat lichamelijk kunt doen. Werken en sporten lijken zulke normale dingen, tot je lichaam het je niet meer toelaat.

Ik probeerde om een gezond leven te leiden, het was zelfs mijn grootste passie. Waardeer je goede gezondheid en goed-werkend lichaam. Zelfs al is het niet je ideale maatje. Zorg ervoor en omarm het hoe geweldig het wel niet is. Beweeg het, en voed het met gezond eten. Wees niet geobsedeerd.

Onthoud dat er meer aspecten zijn voor een goeie gezondheid dan enkel lichamelijk. Werk net zo hard om mentaal, emotioneel en spiritueel geluk te hebben. Op die manier besef je misschien hoe onbelangrijk het is om die perfect geportretteerde afbeeldingen te zien op de sociale media… Nu we toch bezig zijn over dit onderwerp, verwijder alle nieuwsberichten op je sociale media die je niet goed doen voelen. Verwijder zogenaamde ‘vrienden’. Wees hard, het is voor je eigen goedrecht.

Wees dankbaar voor elke dag dat je geen pijn hoeft te lijden, en zelfs de dagen waar je ziek thuis zit met de griep, een pijnlijke rug of een gekneusde enkel, aanvaard dat het klote is, maar wees dankbaar dat het niet levensbedreigend is, en zal genezen.

Stop met mierenneuken, mensen! Stop met je zorgen te maken! Help elkaar.

Geef, geef, geef. Het is waar dat je meer geluk haalt uit het doen van dingen voor anderen, dan voor jezelf. Ik wou dat ik dit ook meer deed.

Sinds ik ziek ben, heb ik de meest ongelofelijke lieve mensen ontmoet, en heb ik de mooiste boodschappen gekregen en lieve woorden van mijn familie, vrienden of onbekenden. Meer dan ik ooit kan terugdoen. Ik zal dit nooit vergeten, en zal altijd dankbaar zijn voor al deze mensen.

Het is raar om geld te spenderen wanneer je stervende bent. Het is niet het moment om uit te gaan, en dingen te kopen die je anders wel zou kopen, zoals een nieuwe jurk. Het doet je nadenken over hoe bizar het is dat we denken dat nieuwe kleren en andere dingen nodig zijn. 

Koop iets leuks voor je vrienden in plaats van een nieuwe jurk, schoonheidsproduct of sieraad voor hun huwelijk. 1. niemand geeft er om als je twee keer hetzelfde draagt, en 2. het voelt goed. Neem hen mee uit eten, of beter, kook voor hen een lekkere maaltijd. Trakteer op een kop koffie. Schenk hen een plant, een massage of een kaars en vertel hen hoeveel je van hen houdt. 

Waardeer anderen hun tijd. Laat hen niet wachten omdat je niet op tijd kan zijn. Maak je sneller klaar als jij zo iemand bent, en waardeer dat je vrienden tijd willen doorbrengen met je. Je zal respect verdienen. 

Dit jaar ging onze familie akkoord om geen geschenkjes te geven, en ondanks de kerstboom die er wat triest (en leeg) bij stond, was het zo leuk want mensen hadden nu geen druk om iets te kopen, daarentegen deed iedereen moeite om een mooi kaartje te schrijven voor elkaar. Het klinkt misschien saai maar zo’n kaartje betekent meer dan een geschenkje. Het was ook gemakkelijker om het thuis te vieren want we hebben geen kleintjes. Moraal van het verhaal, geschenken zijn niet nodig om een waardevolle kerst te vieren. 

Gebruik je geld voor ervaringen… Of ten minste, laat ervaringen niet aan je voorbij gaan omdat je je geld spendeert aan al die materialistische rommel.

Doe een beetje moeite voor dat dagje naar het strand die je blijft uitstellen. Dompel je voeten in het water en speel met het zand. Neem een duik. Begeef je in de natuur.

Probeer te genieten van momenten in plaats van enkel foto’s vast te leggen met je mobiel. Het leven leef je niet door een scherm, en het gaat ook niet om de perfecte foto. Geniet verdomme van het moment, mensen! Stop met proberen om het moment vast te leggen voor anderen.

Willekeurige retorische vraag: al die uren dat je probeert om je haar perfect te maken, en elke dag die make-up aan te brengen voor een avondje uit, is dat het wel allemaal waard? Ik heb dat nooit begrepen. Wordt vroeg wakker, en luister naar de vogels terwijl je naar de prachtige kleuren kijkt buiten die de zon maakt bij zonsopgang.

Luister naar muziek… maar dan oprecht. Muziek is therapie.
Knuffel je hond. Jonge, wat mis ik dat.
Praat met je vrienden. Stop je gsm weg. Hoe gaat het met ze?
Werk om te leven, leef niet om te werken. 
Serieus, doe wat je echt gelukkig maakt.
Eet cake, zonder je schuldig te voelen.
Zeg nee tegen dingen die je echt niet wilt doen.
Voel je niet onder druk gezet door wat anderen misschien denken. Jij kiest hoe je je leven leeft, anderen hebben daar geen reet mee te maken!
Vertel aan je dierbaren dat je van hen houdt, elke keer je de gelegenheid hebt en zie hen graag met alles wat je hebt.

Onthoud ook wanneer iets je ellendig maak;, jij hebt de kracht om dit te veranderen, op het werk, in de liefde of wat het ook is. Heb de moed om te veranderen. Je weet niet hoeveel tijd je nog hebt op deze aarde, doe dus geen dingen die je ongelukkig maken. Ik weet dat dat veel gezegd wordt, maar het kan niet genoeg gezegd worden.

Hoe dan ook, dit is gewoon het levensadvies van een jonge vrouw. Doe het of doe het niet, mij maakt het niet uit!

Ah, en nog een laatste opmerking, als je kan, doe eens iets goed voor de mensheid (en voor mij), en begin regelmatig bloed te doneren. Het zal je goed doen voelen doordat je andere levens redt. Ik voel dat het iets is dat over het hoofd wordt gezien, terwijl elke donatie 3 levens kan redden! Dat is een gigantische impact die iedereen heeft, en het is zo simpel. Bloeddonatie heeft me een jaar langer in leven gehouden, een jaar waar ik oprecht dankbaar voor ben dat ik het hier op Aarde kon delen met mijn familie, vrienden en hond. Een jaar waarin ik de beste momenten heb beleefd.

Tot we elkaar weer ontmoeten.

Liefs,
Holly”