Van wie kun je beter levenslessen leren dan van mensen die al een geruime tijd aan het leren zijn? De Amerikaanse arts Karl Pillemer vroeg 1200 zeventigplussers naar hun belangrijkste levenslessen voor toekomstige generaties. Laat je inspireren door hun top 10.

1. Kies een baan omdat ie je voldoening geeft, niet omdat het ‘goed verdient’

Hoewel de meeste ondervraagden opgroeiden in armoede, bleek passievol werk veel bevredigender dan een goed betaalde baan. Kiezen voor een carrière enkel vanwege het geld bleek een zeer slechte keuze.

2. Behandel je lichaam als een heilige tempel

Ongezonde voeding, roken en matig bewegen kunnen niet alleen oorzaken zijn van vroeger sterven, het zijn ook zaken waardoor je in de laatste jaren van je leven kwaliteit moet inleveren.

3. Zeg ja tegen kansen

De meeste mensen hebben hun bedenkingen bij veranderingen. Toch hadden de ondervraagden terugkijkend meer spijt van de dingen die ze niet hadden gedaan, dan de dingen die ze wel hadden gedaan.

4. Ga voor een duurzame relatie

Neem echt de tijd om je relatie te leren kennen. Overhaast niets en ontdek wat jullie gemene deler is.

5. Ga op reis en het liefst zo lang mogelijk

De meeste ondervraagden zagen de grote, maar ook zeker de kleine, reizen als hoogtepunten in hun leven. Spijt was er vooral dat er niet meer was gereisd. “Als je de keuze hebt tussen materialistische spullen of een vakantie, kies dan voor de vakantie.” Aldus het advies van een van de ondervraagden.

6. Zeg het nu

Als je graag iets aan de mensen om je heen wilt laten weten, wacht dan niet en zeg het nu. Er bleken veel ondervraagden spijt te hebben dat ze te lang gewacht hadden, en het niet meer mogelijk was om nog datgene te zeggen wat ze graag hadden gewild.

7. Wees je bewust van de tijd

Zorg dat je je tijd goed besteed en doe de dingen je belangrijk vindt. Met niets kun je tijd (terug)kopen.

8. Geluk is een keuze

De ondervraagden lieten weten dat ze geluk ervaarden toen ze de verantwoordelijkheid voor geluk in eigen hand namen. Wacht niet tot het perfecte moment voorbij komt, want voor je het weet is het moment voorbij en komt het er nooit meer van.

9. Stop met zorgen maken

Zorgen maken werd door de ondervraagden als de grootste verspiller van hun kostbare tijd gezien. Stop met “wat als” denken.

10. Denk klein

Als het erop aan komt dan zijn het de kleine dingen in het leven die zorgen voor echt genieten.