In mijn rouwperiode kreeg ik vaak de vraag hoe het nu ging. Ik vond dat een lastige vraag om te beantwoorden. Want bij het opstaan kon ik mij fantastisch voelen, midden op de dag kon dat zo maar anders zijn. Dan hoorde ik de artiest op de radio waar mijn moeder graag naar luisterde en kwamen herinneringen boven. Soms hele mooie en soms ook zeer pijnlijke.

In de tussentijd heb ik geleerd hier de tijd voor te nemen. Even stilstaan en de gedachten over mijn moeder te laten zijn. In gedachten geef ik haar een kus en zeg ik dat ik van haar houd. Meestal is dat al genoeg. Maar in het begin van mijn rouwperiode wist ik hier niet mee om te gaan. Ik was nog zo uit balans van alle emoties.

Metafoor batterij telefoon

Toentertijd kreeg ik tijdens een gesprek met een coach eens de vraag mezelf te vergelijken met de batterij van een mobiele telefoon. We zijn namelijk geneigd te zeggen dat het goed of slecht gaat. Maar hoe goed is goed en hoe slecht is slecht nu eigenlijk? Als een telefoon 0% batterij heeft gaat hij uit. Op volle sterkte heeft een telefoon 100% batterij en zal nog een lange tijd meegaan.

Mijn batterij

Ze gaf mij het advies dagelijks bij mezelf na te gaan hoe het met mijn eigen batterij gesteld was. In de eerste periode kwam ik niet verder dan 20%. Hoogtijd om mezelf op te laden. Nu is er geen oplader om dat te doen. Wat je wel kunt doen is op zoek te gaan naar dingen die je energie geven. Zo ging ik vaak een wandeling maken. Ook vond ik het heerlijk mezelf te trakteren op een kop koffie en wat lekkers. Het lukte me in het begin niet om een boek te lezen. Ik had er de concentratie niet voor. Magazines daarentegen heb ik toen verslonden. Korte stukjes lezen en heel even gedachten verzetten was genoeg. Langzamerhand werd mijn batterij steeds voller.

Het maakt het enerzijds voor jezelf inzichtelijker hoe het nu echt met je gaat. Anderzijds is het voor je omgeving ook veel duidelijker. Iedereen heeft zo zijn eigen aanname bij goed of slecht. Druk je iets uit in procenten dan is het glashelder hoe je ervoor staat.

Richt je op energiegevers

Of je nu aan het begin, midden of op het einde van je rouwperiode bent; maak gebruik van deze metafoor en focus je vooral op dingen die je energie geven. Want alleen de energiegevers gaan ervoor zorgen dat je batterij kan opladen. Welke dingen helpen jou? Ik ben benieuwd!